Κάποτε, ένας ‘γκουρού’ των επιχειρήσεων ρωτήθηκε εάν θα απέλυε έναν υπάλληλο ο οποίος είχε κάνει ένα λάθος αξίας ενός εκατομμυρίου. Η απάντηση του ήταν: ‘Γιατί να θέλω να χάσω έναν υπάλληλο ο οποίος έχει εμπειρία αξίας ενός εκατομμυρίου; Η ακόμη χειρότερα, γιατί να αποκτήσει έναν τέτοιο υπάλληλο ένας ανταγωνιστής μου;’
Ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει αλλάξει, ή καλύτερα ακολουθεί τους καιρούς οι οποίοι έχουν αλλάξει. Μια εταιρεία, για να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της, πρέπει να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι αυτών. Ο τρόπος για να το κάνει αυτό, είναι η καινοτομία. Η καινοτομία, ωστόσο, απαιτεί νέες πρακτικές. Και στις νέες πρακτικές, τα λάθη είναι αναπόφευκτα.
Οι σύγχρονες εταιρείες (ή αν προτιμάτε, το σύγχρονο management) το γνωρίζουν καλά αυτό. Ειδικά αυτές στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Γι’ αυτό και παρακινούν τους υπαλλήλους τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα, ακόμα κι αν αυτά καταλήξουν σε παταγώδης αποτυχία. Και για να σιγουρευτούν ότι οι υπάλληλοι τους θα δοκιμάσουν νέα πράγματα χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω αποτυχίας, έχουν μετατρέψει την αποτυχία σε… γιορτή! Πάμε να δούμε μερικά παρδείγματα.
Εξιτήριο φυλακής
Οι μάνατζερς μιας εταιρείας στο εξωτερικό παρακινούν τις ομάδες τους να σκέφτονται δημιουργικά, να μετατρέπουν τις ιδέες τους σε πράξεις και αν αυτές αποτύχουν, τότε οι υπάλληλοι μπορούν να παραδώσουν μία ‘κάρτα εξόδου από τη φυλακή’, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις! Μάλιστα, στο τέλος κάθε χρονιάς οι μάνατζερς θα είναι απογοητευμένοι εάν τα μέλη της ομάδας τους δεν έχουν χρησιμοποιήσει και τις δύο διαθέσιμες κάρτες.
Το βραβείο της αποτυχίας της χρονιάς
Μια άλλη εταιρεία στο εξωτερικό διοργανώνει στο τέλος της χρονιάς ένα μεγάλο event με μουσική, χορό και απονομές βραβείων, μεταξύ των οποίων ανήκει και το… βραβείο της αποτυχίας της χρονιάς. Αυτό το βραβείο απονέμεται στο άτομο ή στην ομάδα με την καλύτερη ιδέα, και που προσπάθησε να την υλοποιήσει αλλά απέτυχε παταγωδώς! Δείχνοντας έτσι ότι σε αυτή την εταιρεία, η αποτυχία όχι μόνο δεν τιμωρείται, αλλά γιορτάζεται κιόλας!
Καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο λάθος
Μια εταιρεία που ασχολείται με payroll-services βραβεύει το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο λάθος της χρονιάς, δίνοντας μάλιστα και… χρηματικό έπαθλο $400 στον ‘ξεχωριστό’ υπάλληλο! Η εταιρεία δηλώνει ότι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν πραγματικά να κάνουν καλή δουλειά, κάνουν λάθη και μαθαίνουν από αυτά.
Κάπου εδώ είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος εάν η προτροπή προς το άγνωστο εμπεριέχει και κάποιο ρίσκο για την εταιρεία. Λοιπόν, ίσως και να υπάρχει, όμως ποιο είναι το ρίσκο του να ΜΗΝ κάνει τέτοιες ενέργειες μια εταιρεία; Να γίνει μια irrelevant εταιρεία; Να κινείται στη μετριότητα; Πολλές εταιρείες, στην προσπάθεια τους να ακολουθήσουν μια ‘ασφαλή’ στρατηγική, έχουν πάθει ακριβώς αυτό.
Εν αντιθέσει με τις προαναφερθέν. Που ακόμη κι αν αποτύχουν, καταφέρνουν να αποκομίσουν κέρδος από αυτό. Πως; Όλα τα άτομα και όλες οι ομάδες που πήραν μέρος σε ένα αποτυχημένο project μαζεύονται και συζητούν. Βρίσκουν τι πήγε λάθος. Το R&D; Το Μάρκετινγκ; Το τμήμα πωλήσεων; Τι λέει αυτή η αποτυχία για τους πελάτες και την αγορά; Την κουλτούρα της εταιρείας; Τις διαδικασίες που ακολουθούνται; Τα άτομα και τη σχέση τους με τους συναδέλφους; Αναγνωρίζουν τα λάθη και ακολουθούν τα απαραίτητα διορθωτικά βήματα.
Ακολούθως, οι πληροφορίες αυτές μεταβιβάζονται σε όλη την εταιρεία. Μαζί με οτιδήποτε θετικό βγήκε από το project. Και ίσως κάποιο άτομο, από κάποιο τμήμα, βρει αυτές τις πληροφορίες εξαιρετικά σημαντικές για το project που δουλεύει εκείνη τη στιγμή. Ή πάρει έμπνευση για ένα εντελώς καινούριο.
Όπως είπε και ο Ed Catmull, πρόεδρος της εταιρείας Pixar, ‘το λάθος δεν είναι ένα αναγκαίο κακό. Δεν είναι καν κακό. Είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα του να δοκιμάζεις κάτι καινούριο. Και πρέπει να θεωρείται πολύτιμο.’
[playbuzz-item url=”//www.playbuzz.com/antonisp10/5-9-2017-10-54-29-am”]